Hieman hankala kirjoittaa merkintää tabletilla, tottunut puhelimeen ja tietokoneeseen. Ei oikein meinaa pysyä näillä näppäimillä nämä nakkisormet. No, kirjoitan aloituksen tabletilla ja jatkan merkinnän kirjoittamista jollain muulla laitteella. Eli tällä kertaa aiheena olisi asiat, joiden yhteinen tekijä voisi olla vaikka selviytyminen.
Katselin eräs ilta Kanadan ja Alaskan erämaihin sijoittuvaa eräohjelmaa, jossa seurattiin alueella liikkuvia metsästäjiä ja muita erämiehiä. Samalla mieleeni juolahti pari turvallisuuteen liittyvää kysymystä ja termiä. Onko millaiset resurssit selviytyä keskellä erämaata esimerkiksi onnettomuuden sattuessa?
Eräohjelmaa katsellessani mietin onko mukana tarvittavat varusteet. Onkohan tuolla mukana millainen ensiapulaukku? Ja onkohan käytössä survival kit eli selviytymispakkaus?
Selviytymispakkaus ja ensiapulaukku ovat käsitteinä lähellä toisiaan, vaikka selviytymispakkaus on hieman laajempi käsite. Ensiapupakkaus on keskittynyt terveydentilan hoitoon, eli esimerkiksi haavojen (verenvuodon tyrehdyttäminen) tai murtumien hoitamiseen. Pakkauksen koko ja sisältö vaihtelee taskuun mahtuvasta retkeilijän pakkauksesta aina selkärepun kokoisiin kaiken mahdollisen sisältäviin ambulanssien pakkauksiin.
Selviytymispakkaus on laajempi käsite niin sisällöltään kuin käsitteeltään. Pakkaus nimittäin voi sisältää ensiavun lisäksi mm. apuvälineitä suojautumiseen luonnonvoimia vastaan. Tulentekovälineet, välineet tuulen- tai sateensuojan tekemiseen jne. Sisältö ja koko vaihtelee hieman käyttötarkoituksen mukaan; liikutaanko kaupunkiympäristössä, ollaanko keskellä merta vai seikkaillaanko jossain Lapin tiettömillä selkosilla.
Läheinen termi aiemmille pakkauksille on koti- tai hätävara. Molemmat käytännössä tarkoittavat samaa asiaa, eli kotona/asunnolla olevaa ruoka- ja tavararesursseja mahdollisen kriisin varalta. Suositeltavaa olisi, että kotoa löytyisi tarvikkeita ja ravintoa ainakin parin päivän varalta.
perjantai 13. marraskuuta 2020
Terveyttä, hoitoa ja selviytymistä
tiistai 29. syyskuuta 2020
Ruokaa, taloutta ja autoilua - eri indeksejä
Miten vertailla eri maiden hintatasoa ja talouden tilaa? Eri maissa on käytössä eri valuutat ja tuotteet ovat erillaisia. Maiden välillä on hieman vaikea tehdä suoraa vertailua.
1980-luvulla brittiläinen The Economist -aikakauslehti kehitti eri maiden hintatasojen ja ostovoimien vertailuun tarkoitettu indeksin. Kyseessä on Bic Mac -indeksinä (tai hampurilaisindeksi) tunnettu vertailu, jossa nimensä mukaan verrataan Bic Mac -hampurilaisen hintaa eri maissa. Kyseinen hampurilainen on samanlainen ympäri maailmaa, ja McDonalds myy kyseistä tuotetta yli 120 maassa.
Maiden välisen talous- ja hintavertailun eli hinnan lisäksi indeksin avulla voi myös selvittää esimerkiksi kuinka kauan ihmisen pitää työskennellä saadakseen kyseinen tuote. Tai kuinka monta hampurilaista voisi ostaa maan bruttokansantuotteeseen verrattuna.
Maan taloudellisen tilanteen kuvaamiseksi on "kehitelty" monenlaisia indikaattoreita, jotka kertovat kuinka taloudessa menee. Onko menossa hyvä vai huono kausi jne. Eräs indikaattori on nk. taksi-indeksi. Kyseinen indeksi peilaa kansalaisten käytössä olevaa rahamäärää. Mikäli talous on hyvällä pohjalla ja rahaa käytettävissä, ihmiset käyttävät enemmän taksien palveluita. Mielestäni hieman "riskialtis" indeksi, vaikuttaa muutkin asiat kuin taloudelliset seikat. Esimerkiksi nykyinen tilanne (COVID-19/korona-epidemia) vaikuttaa myös taksien käyttöön. Eli vaikka rahaa olisikin, niin voiko sitä käyttää muiden rajoitteiden vuoksi.
Linkit ja lähteet
- Tilastokoulu: Tilastojen ABC, Tilastokeskus
- Suomi hävisi taas Ruotsille: Svedut voittivat 1200 hampurilaisella, Suomen kuvalehti 11.8.2016
- Big Mac -indeksi paljastaa: Näin kauan sinun pitää työskennellä hampurilaisen ostamiseksi, Keski-Suomi 10.4.2016
- "Taksi-indeksi" lupaa valoa talouteen – "Kaikki 1300 autoa olivat ajossa", Helsingin Uutiset 10.12.2016
- Taksi-indeksi ennustaa kireitä aikoja, Ilta-Sanomat/Taloussanomat 17.10.2008
perjantai 24. huhtikuuta 2020
Korona-sanastoa
- virus ja niiden aiheuttama tauti (COVID-19)
- (lauta)peli
- auringon uloin kerros
- sähköpurkaus
- olutmerkki
Lista on
torstai 5. maaliskuuta 2020
And same in Finnish too?
A nonsense verse; a rigmarole, with apparent meaning, which on further attention proves to be meaningless.
Vapaasti suomennettuna: merkityksetön lausahdus, jonkinlaista hölynpölyä, näennäisesti toimiva mutta merkityksetön/sisällötön teksti.
Lorem Ipsum [WP]
Täyteteksti, latinaa tai sitä muistutta teksti. Tekstin avulla tutkitaan mm. sivuston ulkonäköä (käytännössä) silloin, kun varsinaista tekstiä ei ole. Eräänlaista hölynpölyä.
Ilta-Sanomat ke 4.3.2020 |
perjantai 24. tammikuuta 2020
Arkkitehtuuri
englanniksi myös defensive architecture, hostile design, unpleasant design, exclusionary design ja defensive urban design
Rakentamiseen ja suunnitteluun liittyvä termi, joka kuvaa eräänlaisten esteiden rakentamista. Esteillä pyritään estämään häiriöksi koettujen kohteiden pitkäaikainen oleskelu tai majoittuminen kohteessa. Esimerkiksi penkkien käsinojilla jaottelulla pienempiin osiin pyritään estämään penkkien käyttö nukkumiseen.